Siirry sisältöön

Ikärajat

SSallittu kaikenikäisille

K7Kielletty alle 7-vuotiailta (Ikärajajousto: aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu 4 vuotta täyttäneille.)

K12Kielletty alle 12-vuotiailta (Ikärajajousto: aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu 9 vuotta täyttäneille.)

K16Kielletty alle 16-vuotiailta (Ikärajajousto: aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu 13 vuotta täyttäneille.)

K18Kielletty alle 18-vuotiailta

Ikärajamerkintöjen lisäksi merkitään myös elokuvan sisältöä:

 Huumeita/päihteitä ja niiden käyttöä

 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä

 Seksuaalista sisältöä

 Väkivaltaa

Ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat eivät ole suosituksia, eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia.

Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisältö harkitessaan jouston käyttöä. 

Elokuvateattereiden on varmistettava, että katsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Jos olet tulossa katsomaan elokuvaa, jonka ikäraja on K16 tai K18, ota kuvallinen henkilötodistus mukaan. Jos sinulla ei ole kuvallista henkilötodistusta, tule aikuisen kanssa. Ennakkoon ostettujen lippujen osalta kannattaa vielä ennen esitystä varmistaa elokuvan ikäraja, sillä se on saattanut muuttua esimerkiksi yleisöpalautteen pohjalta.

Lue ikärajoista lisää www.ikarajat.fi

Harkitessasi elokuvan sopivuutta lapselle Media-avain antaa kasvattajalle ennakkotietoa elokuvista ja eväitä elämysten purkamiseen. Asiantuntijaraati esikatselee ja arvioi teatterilevitykseen tulevat elokuvat kasvatuksen näkökulmasta